• اعتیاد به مواد مخدر در کردستان به پدیده ای تبدیل شده است که بخش وسیعی از خانواده های این جامعه به درجات مختلف با آن درگیر هستند.
• جمهوری اسلامی ، چه مستقیما و چە بطور غیر مستقیم، عامل اصلی گسترش این بلای جانکاه در کردستان است. رژیم از این طریق میخواهد جوانان را به بی تفاوتی سیاسی، به تمکین و سرفرود آوردن در مقابل ناملایمات و به گوشه گیری سوق دهد.
• جوانی که به آینده اش و به جامعه اش فکر می کند، جوان اجتماعی، اندیشمند، مسئول، دارای اعتماد به نفس، اهل دانش و آموختن، جوانی که به گونه ای بار می آید که با موانع حیات خود بجنگد، چنین جوانی هرگز به دنبال اعتیاد نخواهد رفت و رژیم اسلامی عملا تلاش میکند همین خصوصیات را از جوانان بگیرد.
• جمهوری اسلامی معتاد را نه قربانی شرایط اجتماعی، سیاسی و فرهنگی بلکه یک مجرم تلقی می کند. از آنجا که رژیم ناچار شده است مراکزی برای معالجه معتادان ترتیب دهد، آنها را مثل زندان اداره کرده و باعث فراری شدن معتادانی میشود که خواهان ترک اعتیاد هستند، آن معتادینی هم که شرایط پلیسی مراکز ترک اعتیاد را تحمل می کنند به طور نسبی بعد از سه ماه دوباره به اعتیاد روی می آورند. دلیل این امر هم روشن است. اشخاص معتادی که به دلیل بیکاری، فقر، عدم امنیت اجتماعی و سیاسی به مواد مخدر پناه برده اند پس از روبرو شدن با این مصیبتها دوباره به دامان اعتیاد پناه می برند.
• معتادان مواد مخدر قربانیان این نظام و این حکومت هستند، آنان بیمارند و نیاز به مراقبت دارند. اینان مجرم نیستند، مجرم آنانی هستند که شبکه مافیای تولید و توزیع این مواد خانمان برانداز را سازمان میدهند. مجرم آنهایی هستند که از طریق تولید و توزیع این مواد، ثروتهای افسانەای میاندوزند. مجرم آن سیستم و نظامی است که بستر تولید و توزیع و گردش این مواد را هموار می کند. مجرم این نظام و این حکومت و سران و سردمداران این رژیم اند. حکومت مجرمان را باید سرنگون ساخت و تک تک مجرمان را بایستی به پشت میز محاکمه کشاند.
• مبارزه با اعتیاد، به عنوان یک تجارت پر سود برای قاچاقچیان عمده آن و نیز به عنوان یک وسیله سرکوب در دست رژیم، در گرو مبارزه با جمهوری اسلامی و نظامی است که این رژیم مدافع آن است. مبارزه ضد سرمایه داری، مبارزه ضد رژیم و مبارزه برای بهبود شرایط زندگی، حلقه های زنجیر یک مبارزه واحد هستند. این مبارزه میتواند چشم انداز روشنی بر روی جوانان بگشاید. آنان بر بستر این چشم انداز امیدبخش این زمینه را خواهند یافت تا به جای تسلیم شدن در مقابل ناملایمات، راه مبارزه و نابودی عوامل اعتیاد و نه پناه بردن به اعتیاد و نابودی خود را انتخاب کنند.
• با توجه به عوامل فوق کنگره ١٧ کومه له اقدامات زیر را مورد تاکید قرار می دهد:
• کومه له مبارزه با اعتیاد به مواد مخدر را از طریق روشنگری، انتقال تجارب کسانی که از دام اعتیاد رهائی یافته اند، برگزاری سمینار و پانل آموزنده، به عنوان یکی از اولویتهای خود قرار میدهد. معتادین را به ترک اعتیاد و بازگشت به زندگی طبیعی دعوت می کند و از آنها می خواهد که از تمام امکانات موجود در جامعه برای ترک اعتیاد استفاده کنند. فعالیت سازمانها و نهادهای مردمی و غیر دولتی را مورد حمایت قرار می دهد.
• از هر مبارزه توده ای که علیه قاچاقچیان، فروشندگان و توزیع کنندگان مواد مخدر برپا شود، حمایت و آنرا تقویت می کند.
• ایجاد مراکز مردمی به ابتکار چهره های اجتماعی و کسان مسئول برای باز گرداندن معتادین به زندگی عادی را تشویق و مورد پشتیبانی قرار میدهد.